
Çevre İzin Belgesi / Çevre İzin ve Lisans Belgesi
10.09.2014 tarih ve 29115 Sayılı Resmi Gazete yayımlanan “Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği” uyarınca tesisler Ek-1: Çevreye Kirletici Etkisi Yüksek Düzeyde Olan İşletmeler ve Ek-2: Çevreye Kirletici Etkisi Olan İşletmeler olmak üzere 2 sınıfa ayrılmıştır. Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği’ nin amacı 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca alınması gereken Çevre İzin ve Lisansı sürecinde uyulacak usul ve esasları düzenlemektir. Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği EK-1 ve/veya Ek-2 listelerinde yer alan işletmeler faaliyete bulunabilmeleri veya faaliyetlerine devam edebilmeleri için öncelikle Geçici Faaliyet Belgesi (GFB) almak zorundadır.
Geçici Faaliyet Belge başvurusu; elektronik ortamda Ek-3A başvuru formu, EK-3B başvuru formu ekleri olan ÇED’e tabi tesisler için ÇED Belgesi (ÇED “Olumlu” ya da “Gerekli Değildir”) kararı, ÇED Muafiyet yazısı, ÇED ’e tabi olmayan tesisler için ÇED kapsam dışı yazısı, Sicil Gazetesi, Kapasite raporu, İş akım şeması ve proses özeti gibi ortak belgeler ve İl Müdürlüğü Uygunluk Yazısı, Tehlikeli Maddeler ve Tehlikeli Atık Mali Sorumluluk Sigortası Poliçesi vb. özel belgeler ile Entegre Çevre Bilgi Sistemi (EÇBS) üzerinden yapılmaktadır. Ayrıca hazırlanan iş akım şeması ve proses özetinde işletmenin Kanal Bağlantı İzin Belgesi veya Deşarj İzin Belgesi de sunulmaktadır. Geçici faaliyet belgesi alan işletmeler, belge tarihinden itibaren 180 takvim günü içerisinde Ek-3C’ de belirtilen bilgi, belge ve raporlar (Emisyon Ölçüm Raporu, Akustik Rapor, Valilik Tespit Raporu (VTR), Teknik Uygunluk Raporu ve İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı vb.) ile çevre izni veya çevre izin ve lisansına başvuru yapması zorunludur. Ayrıca Geçici Faaliyet Belge tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde Çevre İzin Belgesi veya Çevre İzin ve Lisans Belgesi almak zorundadır. Çevre izni veya çevre izin ve lisans başvurusu, Ek-1 listesinde yer alan işletmeler için çevre danışmanlık firmaları ya da çevre yönetim birimi tarafından, Ek-2 listesinde yer alan işletmeler için çevre danışmanlık firmaları, çevre yönetim birimi veya tesiste istihdam edilen çevre görevlisi tarafından yapılır.
Bu Yönetmelik uyarınca verilecek geçici faaliyet belgesi veya çevre izin veya çevre izin ve lisans belgesi
- a) Ek-1 listesinde yer alan işletmeler için Bakanlık,
- b) Ek-2 listesinde yer alan işletmeler için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlükleri tarafından verilir.
*Çevre İzin Konuları; Hava Emisyonu, Çevresel Gürültü, Atıksu Deşarjı ve Derin Deniz Deşarjı
*Çevre Lisans Konuları; Ön İşlem, Geri Kazanım Tesisleri, Bertaraf Tesisleri ve Diğer Atık Yönetim Faaliyetleri
İşletmelere verilen çevre izin ve lisans belgeleri beş yıl süre ile geçerlidir. İşletmeler belge geçerlilik süresinin sona ereceği tarihten en az 180 takvim günü öncesinde, EK-3C’de belirtilen bilgi, belge ve raporlara ilave olarak il müdürlüğü uygunluk yazısı, iş akım şeması ve proses özeti, kapasite raporu ve 25/11/2014 tarihli ve 29186 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği kapsamındaki karar ile birlikte çevre izin veya çevre izin ve lisans yenileme başvurusu yapmak ve beş yıllık süre dolmadan yeniden çevre izin ve lisans belgesi almak zorundadır. Bu sürenin en az iki ay öncesinde il müdürlüğü uygunluk yazısına başvurulması gerekir.
Çevre izin ve lisans belgesinin geçerlilik süresi içerisinde, işletmelerde/faaliyetlerde meydana gelen değişikliklere bağlı olarak yenilenmesine ilişkin hususlar aşağıda belirtilmiştir. İşletmede aşağıda belirtilen değişikliklerin gerçekleştirilmesi durumunda beş yıllık süreden bağımsız olarak çevre izin ve lisans belgesinin yenileme işleminin başlatılması gerekir.
1) İşletmenin faaliyet yerinin değişmesi,
2) İşletmenin faaliyet konusunun değişmesi,
3) İşletmenin yakıtının ve/veya yakma sisteminin değişmesi,
4) İşletmenin toplam üretim ve/veya atık tüketim kapasitesinin en az 1/3 oranında artması veya artış miktarının EK-1’de bulunan liste kapsamında yer alması,
5) İşletmenin toplam yakma/anma ısıl gücünde meydana gelen değişiklikler;
*Artış miktarının EK-2’de bulunan listede yer alması koşulu ile; işletmede toplam yakma/anma ısıl gücünün en az 1/3 oranında artması,
**1/3 oranına bakılmaksızın, işletmenin toplam yakma/anma ısıl gücündeki artış miktarının EK-1’de bulunan liste kapsamında yer alması.
Yönetmeliğin EK-1 ve EK-2 listelerinde yer aldığı halde alıcı ortama herhangi bir hava emisyonu ve atıksu deşarjı olmayan işletmelerin çevre izin muafiyetine ilişkin değerlendirilmesi il müdürlüğü tarafından yapılır. Ancak EK-1 ve Ek-2 listelerinde yer almayan işletmelerden de işyeri açma ve çalışma ruhsatı ve uluslararası organizasyon denetimleri gibi hususlarda bazı kurum ve kuruluşlardan “Çevre İzni Kapsam Dışı” yazısı istenebilir. Bu durumda işletme başvuru dosyası hazırlayarak il müdürlüğüne başvuru yapmalıdır.