Mineraller ve Kimyasallar

Tablet Tuz / Çakıl Tuz

Tablet tuz endüstriyel ve evsel su yumuşatma sistemlerinde, reçinenin yenilenmesi için kullanılır. Tablet tuz içerisinde bulunan sodyum iyonları, suda sertlik yapan iyonlarla yer değiştirerek yumuşatma işlemini gerçekleştirir. Tablet tuz, tuz tankı içinde kolay çözünmeli, çözünürken çözelti içine tortu bırakmamalı ve reçinenin ömrünü uzatmalıdır. Çakıl tuz, tuz kullanımının fazla olduğu endüstriyel su yumuşatma sistemlerinde uygun fiyatta olması açısından daha çok tercih edilir.

Reçine

Reçine, su yumuşatma sistemlerinde kullanılır. Su yumuşatma sistemleri için katyonik reçine, demineralizasyon sistemleri için anyonik ve katyonik reçine, içme suyu sistemleri için gıda tüzüğüne uygun formda food grade reçine ve mixbed reçine olarak birden fazla çeşidi vardır. Reçine suda istenmeyen anyon ve katyon iyonlarının giderilmesinde kullanılır. Matek reçinede öncü markalar olan bayer, dow ve purolite gibi reçineleri kullanmaktadır.

Quartz Kum 

Filtrasyon sistemlerinde askıda katı madde, bulanıklık ve tortuların giderilmesi için kullanılan quartz kum, çeşitli granül boyutlarında filtre içindeki katmanları oluşturmaktadır.

Antrasit

Kum filtrelerindeki medya dağılımında, en ince katmanı oluşturur. Bir çeşit taş kömürüdür.

Dolomit

Dolomit, kalsiyum ve magnezyum karbonat bileşimlerinde kırılgan bir mineraldir. Dolomit minerallerinin oluşturduğu kayaçlara dolotaşı adı da verilir. Magnezyum bakımından zengin kayaçların kalsit çözeltileri ile etkileşiminden de dolomit minerali oluşur. Dolomit, tank içinde su ile temas ettikçe eriyik hale geçtiğinden, ters ozmoz sistemlerinin üretim suyu hattına, suyun kaybetmiş olduğu mineralleri geri kazanması için tesis edilmektedir. Eksildikçe ilavesi yapılmaktadır.

Antiskalant

Antiskalant, ters ozmoz sistemlerinde membran yüzeyinde tıkanmaya yol açabilecek bileşiklerin membran yüzeyinde birikmemesi için kullanılır. Membran ömrünü uzatır. Sıvı formda ve renksiz olarak bulunur. Ph değeri 2 – 3 arasındadır. 25 kg’ lık bidonlarda kapalı olarak muhafaza edilmelidir.

Hidroklorik Asit

Hidroklorik asit (HCl), hidrojen ve klor elementlerinden oluşan bir bileşiktir. Halk arasında tuz ruhu olarak da bilinir. Hidrojen klorür adlı maddenin suda çözünmesi ile elde edilir. En uygun derişim oranı % 30 – 33 dür. Hidroklorik asit (HCl), içme suyu proseslerinden biri olan ters ozmoz sisteminde, sistem girişine dozajlanarak, ph düzenlemede ve membranları çökelmelere karşı korumak amacı ile kullanılır. 

Sıvı Kostik / Soda

Sıvı kostik, suyun pH değerini yükseltmek için kullanılır. Sıvı formdadır ve kapalı bidon ambalajında muhafaza edilir. Soda, sodyum karbonatın su ile birleşmiş halidir. Suyun ph değerini yükseltmek için kullanılır.

Sıvı Klor

Klor, suda dezenfeksiyon, istenmeyen bazı iyonların çöktürülmesi ya da depo ve tank temizliği gibi birden fazla amaca yönelik kullanılır.