Zaman ve Debi Kontrollü Yumuşatma

Yumuşatma işlemi, suda bulunan ve sertliğe sebep olan Ca(+2) ve Mg(+2) iyonlarının, Na (sodyum) formunda katyonik reçineden geçirilmesi ile Na+ (sodyum) ile sertlik iyonlarının (Ca+2 ve Mg+2) yer değiştirmesiyle gerçekleşir.

Yer değiştirme sırasında katyonik reçine, sertlik iyonlarını bünyesine alarak Na+ (sodyum) iyonlarını da suya verir. Belli periyotlarda, zaman ya da debi kontrollü olarak katyonik reçine, tablet tuz ya da çakıl tuz ile rejenere edilir ve reçinenin kaybettiği Na+ iyonu geri kazandırılır.

Rejenerasyon işlemi beş aşamada gerçekleşir. Bu aşamalar; ters yıkama, tuzlu su emiş, yavaş durulama, hızlı durulama ve tuz tankına su dolumudur.

Yumuşatma sistemleri tekli su yumuşatma ünitesi ve tandem su yumuşatma ünitesi olmak üzere iki tiptir.

Tekli su yumuşatma sistemlerinde zamana veya debiye bağlı olarak otomatik valf üzerinden rejenerasyon ayarları yapılır.

Tandem su yumuşatma ünitelerinde iki adet fiberglas (FRP) tank bulunmaktadır. Tanklar sırasıyla tablet tuz çözeltisi ile rejenerasyona girmektedir. Bir tank rejenerasyon işlemini yaparken, diğeri servis pozisyonunda yumuşak su sağlamaya devam etmektedir. Tandem su yumuşatma sistemleri bu özelliği ile 24 saat kesintisiz yumuşak su sağlayabilen sistemlerdir